Wind
Energie van de wind.
Eind 2008 werd in Nederland 2216 megawatt (MW) energie opgewekt met windmolens, ongeveer 470 MW meer dan in 2007. Nog nooit kwam er zoveel nieuw vermogen uit windmolens bij.
Als het aan de overheid ligt gaat dit aandeel elektriciteit uit windenergie de komende jaren nog veel verder omhoog. Voor 2020 wil het kabinet het aandeel duurzame energie verhogen tot twintig procent. VROM streeft echter ook naar een mooier Nederland. Windmolens moeten daarom zorgvuldig in het landschap worden ingepast. Dit betreft dan vooral de grotere windmolens of windmolen parken.
Uiteraard is het voor u ook mogelijk gebruik te maken van windenergie. Hierbij worden één of meerdere windmolens geplaatst welke een generator aandrijven. De opgewerkte energie wordt, net zoals bij PV installaties, middels een elektronisch apparaat beschikbaar gesteld aan verbruikers. Dit kan via accu’s of direct gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Aan windenergie zitten uiteraard voor- en nadelen. Enkele nadelen:
- Windmolens produceren geluid.
- Vaak veel vrije ruimte nodig.
- Windmolens hebben periodiek onderhoud nodig.
Voordelen zijn bijvoorbeeld:
- Dag en nacht productie van elektrische energie mogelijk (in tegenstelling tot PV panelen).
- In Nederland is wind in overvloed aanwezig.
- Windmolens worden steeds goedkoper en kwalitatief beter.
- Een 300Watt windgenerator is al leverbaar vanaf ongeveer € 500.
In principe zal het installeren van een windgenerator vooral vookomen bij vrijstaande woningen of bijvoorbeeld boerderijen of kassen voor tuinbouw. In dicht bebouwde woonwijken wegen de nadelen meestal niet op tegen de voordelen tenzij een windgenerator van de laatste generatie geplaatst wordt. Dit betreft fluisterstille windmolens van een kleiner formaat. De opbrengst hiervan ligt vaak zelfs nog hoger dan die van conventionele windgeneratoren.
Wij staan u graag bij in het adviseren en doorrekenen van de mogelijkheden.